Ge ditt djur rätt vård

När man skaffar ett djur så behöver den inte bara ett hem, mat och kärlek, utan även rätt vård. Termen vård kan innebära en mängd olika saker beroende på vad det är för djur man pratar om och även mellan olika raser kan det skilja sig åt.

Djur med mycket päls kan behöva få denna underhållen så att det inte bildas tovor eller liknande. Detta kan man göra genom att låta sitt djur ta ett bad, där man inte bara får bort smuts utan även kan få till en finare päls. För detta finns det mängder av olika schampon och liknande på marknaden och man bör alltid använda produkter som är speciellt anpassade för djur och deras päls.

Såväl gnagare som hundar och katter behöver med jämna mellanrum få sina klor klippta. Detta är för att för långa klor både kan försämra deras grepp när de till exempel ska klättra eller gå på olika underlag, samt att för långa klor kan skada både dem och andra. Att klippa klorna är någonting som man kan göra enkelt själv, men till en början kan det krävas lite träning. Även hur djuren reagerar på det hela kan skilja sig åt, då en del sitter helt stilla medans andra gärna vill dra bort tassen när man klipper. När du ska göra detta för första gången kan det vara bra att vara två personer som hjälps åt, där den ena sköter klippandet och den andra håller i djuret så att det inte smiter, men samtidigt känner sig lugnt och tryggt.

Något man heller inte får glömma är att till och från ta med sig sitt djur till veterinären för kontroller, så att man kan undvika allvarliga sjukdomar.

No comments yet.

Kommentera