Ge ditt djur rätt motion

Att röra på sig är lika viktigt för oss människor som för våra djur. Detta gäller i stort sätt alla djur och inte bara hundar. Även små djur som hamstrar och kaniner behöver med jämna mellanrum få komma ut ur sina burar och springa runt i rummet en stund. Här får de ett betydligt större område att röra sig på, vilket låter dem hoppa och springa av sig ordentligt. Mindre djur som hamstrar kan även de släppas ut, men aktiveras också bra av hjul och rör i själva buren.

Hunden är nog det djur de flesta kommer att tänka på när man talar om djur som behöver motion. Hur mycket en hund egentligen behöver skiljer sig åt mellan olika raser, där mindre hundar inte är i lika stora behov av dagliga långpromenader på flera timmar som stora hundar. Förutom vanliga promenader kan man aktivera sin kompis på flera olika sätt, såsom att kasta boll i trädgården eller inomhus.

Även för oss människor finns det redskap som han hjälpa oss att röra på kroppen utan att behöva lämna hemmet. Idag säljer många webbutiker träningsredskap av olika slag så att du till exempel kan träna med en crosstrainer, ett löpband eller med vikter utan att behöva besöka gymmet. Att köpa dessa träningsredskap kan kännas som en onödig och dyr utgift, men i längden tjänar du på detta då du inte behöver lägga ut pengar på gymkort ock liknande kostnader.

Ge ditt djur rätt vård

När man skaffar ett djur så behöver den inte bara ett hem, mat och kärlek, utan även rätt vård. Termen vård kan innebära en mängd olika saker beroende på vad det är för djur man pratar om och även mellan olika raser kan det skilja sig åt.

Djur med mycket päls kan behöva få denna underhållen så att det inte bildas tovor eller liknande. Detta kan man göra genom att låta sitt djur ta ett bad, där man inte bara får bort smuts utan även kan få till en finare päls. För detta finns det mängder av olika schampon och liknande på marknaden och man bör alltid använda produkter som är speciellt anpassade för djur och deras päls.

Såväl gnagare som hundar och katter behöver med jämna mellanrum få sina klor klippta. Detta är för att för långa klor både kan försämra deras grepp när de till exempel ska klättra eller gå på olika underlag, samt att för långa klor kan skada både dem och andra. Att klippa klorna är någonting som man kan göra enkelt själv, men till en början kan det krävas lite träning. Även hur djuren reagerar på det hela kan skilja sig åt, då en del sitter helt stilla medans andra gärna vill dra bort tassen när man klipper. När du ska göra detta för första gången kan det vara bra att vara två personer som hjälps åt, där den ena sköter klippandet och den andra håller i djuret så att det inte smiter, men samtidigt känner sig lugnt och tryggt.

Något man heller inte får glömma är att till och från ta med sig sitt djur till veterinären för kontroller, så att man kan undvika allvarliga sjukdomar.

Att ställa ut sitt djur

Det finns idag en mängd olika aktiviteter som man kan göra tillsammans med sitt husdjur. Att ställa ut sina djur på utställning är någonting som förekommer bland en mängd olika sorters djur. Det är kanske främst katter och hundar man tänker på när det kommer till utställningar, men det finns idag utställningar för i stort sätt alla sorters husdjur. En utställning är ofta öppen för allmänheten att besöka där man då kan gå runt och titta på de olika djuren som ställs ut. Under tiden går domare runt bland alla deltagare för att titta på djuren och bedöma dem utifrån olika saker såsom hur pälsen ser ut, vilken hållning djuret har och så vidare. Avslutningsvis delas priser ut till de allra bästa djuren.

Priserna som delas ut är oftast i form av rosetter, men ibland kan man även få vinna en pokal. Dessa kan vara trevliga att förvara synligt i hemmet, som en påminnelse för vilka framsteg som du och ditt husdjur gjorde tillsammans. En perfekt plats att placera dessa på är på en vägghylla, såsom en string hylla eller liknande.

Även för dig som inte själv har ett djur kan ett besök på en djurutställning vara väldigt roligt. Kanske går du i tankarna kring att skaffa dig ett eget husdjur. I så fall är detta en utmärkt plats att få en koll på olika raser, samt chansen att fråga riktiga experter kring frågor du har.

Resa med djur

Att ta mes sig sitt husdjur när man resen är för många en dröm. Dock kan detta ibland vara lite knepigt. Jag minns själv när jag var liten och vi reste med familjen till Tyskland och vår lilla hund Hugo skulle följa med. Inför resan var han tvungen att genomföra ett flertal olika läkarundersökningar, samt äta tabletter för att han inte skulle ta med sig några sjukdomar in i landet. Utöver detta fick ha precis som oss andra ett eget pass med ett fotografi vilket vi som barn tyckte var jätteroligt. Innan vi skulle åka hem fick vi sedan göra ett besök hos en veterinär där liknande tabletter som han åt innan resan skulle skrivas ut. Dessutom skulle veterinären göra en anteckning i Hugos pass som verifierade att han varit i landet och att allt såg rätt ut.

Utöver själva resandet så kan boendet på resan vara lite svårt ibland med djur. Vissa hotell har strikta förbjud mot djur, då främst för allergirisken. Men bör man bara lite efterforskning så är det inga problem att hitta bra hotell som tillåter dina husdjur att bo med dig i rummet. Som tur är behövde vi inte tänka på sådant under vår resa då vi bodde hos släktingar. Ska du resa runt i Sverige så finns det ett flertal hotell som kan ta emot resenärer med djur, bara man hör av sig i förhand om detta. Best Western Plus Grand Hotel i Halmstad är ett sådant hotell. På Grandhotel.nu kan du läsa mer om vad detta hotell har att erbjuda till dig som antingen reser med eller utan djur.

Ge bort ett djur i present

Hos barn brukar djuren ofta ha en stor plats i hjärtat och många barn önskar att de ska få sitt egna husdjur. Därför kan ett djur i julklapp eller födelsedagspresent till ett barn bli en oförglömlig och mycket uppskattad gåva. Självklart ligger beslutet kring det hela hos föräldrarna och om du planerar att ge bort ett djur i present till ett barn i din närhet bör du först prata med dem om det hela.

Även vilket slags djur man ska ge bort kan vara någonting att fundera på. En hund eller katt kräver stort ansvar och är kanske därför inte så passande. Djur som däremot kan vara bra att börja med är fiskar. Tycker man att dessa ger för lite interaktion kan en hamster eller annan gnagare vara ett bättre alternativ. Också allergier kan göra att man inte kan skaffa vissa djur. Därför är det bra att ni är helt säkra på att ditt barn inte är allergisk innan ni i så fall skaffar ett djur till denne.

Skaffa husdjur – Ett gemensamt beslut

Att skaffa ett husdjur är ett beslut som man ofta tar tillsammans med sin familj.  Men om man bor ensam så kan ett husdjur vara det perfekta sällskapet i väntan på att hitta den rätta personen att dela vardagen med. Ditt letande kan du göra på någon av alla dejtingsajter eller varför inte ta till det klassiska hundtricket och dra nytta av din lilla vän i sökandet efter den stora kärleken.

Om man dock är flera i familjen så måste man ta hänsyn till samtliga familjemedlemmar innan man köper ett djur. Om någon är pälsallergisk så kan det till exempel passa bäst att välja ett allergivänligt husdjur såsom en ödla eller fiskar. Det finns även allergivänliga hundar som kan vara väl värda att titta efter om man vill skaffa en hund.

En annan stor faktor att tänka över är hur mycket tid man har att lägga på sin nya familjemedlem. En hund tar till exempel en hel del tid och kan inte heller vara ensam allt för mycket. Om man är ute mycket och reser så kan det därför vara bättre att välja ett djur som klarar av att vara ensam.

Att skaffa ett husdjur mot någon i familjens vilja är någonting som man bör akta sig för. Att därför köpa ett djur utan att ha rådslagit med de man lever med är någonting som inte rekommenderas. Det kan leda till en hel del problematik och man måste även ha i åtanke att ett djur är en levande individ och inte en produkt som du kan lämna tillbaka.

Populära hundar

Efter 44 år på tronen har schäfern tvingats abdikera. Rasen är inte längre Sveriges populäraste hund.

Schäfern har varit ohotad etta sedan 1966, men rasen är inte längre i topp. När den årliga statistiken presenterades av Svenska Kennelklubben (SSK) hade schäfern blivit passerad av labrador retriever i antalet nyregistrerade hundar.
− Schäfern har sjunkit generellt. Det kan vara att intresset avtagit något, den har haft sin storhetstid. Labradoren exponeras rätt mycket, säger Hans Rosenberg, på SSK, till TT.

Totalt registrerades 57900 nya hundar i Sverige, en minskning med 1,4 procent sedan föregående år.

Antalet nyregistrerade hundar 2011
1. Labrador retriever 2197.
2. Schäfer 2092
3. Golden retriever 2051
4. Jämthund 1742
5. Cockerspaniel 1294
6. Chihuahua korthårig 1223
7. Chihuahua långhårig 1149
8. Rottweiler 1078
9. Cavalier king ch. Spaniel 1045
10. Chinese crested dog 968

Hästolyckor

Hästar är fantastiska djur – men farliga. Runt 6000 barn skadas varje år i hästolyckor. Många helt i onödan.

Ridning är en av Sveriges största barn- och ungdomsidrotter, men sporten är långt ifrån ofarlig. Runt 6000 hästolyckor inträffar årligen och hela 16 procent av dem som uppsöker läkarvård tvingas stanna kvar på sjukhus för eftervård. Nästan två tredjedelar av fallen handlar om fallolyckor och resterande tredjedel om spark-, bit-, kläm- och trampskador.

− Det finns en hel del säkerhetsutrustning som kan hjälpa till att skydda mot skador, och det man framförallt bör tänka på är att utrustningen är korrekt utprovad så att den skyddar på bästa sätt, säger Björn Sporrong, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden och expert på barnförsäkringar.

I många fall handlar det om slarv med utrustningen. Med rätt hjälm, rätt ryggplatta, ordentliga ridstövlar och säkerhetsstigbyglar kan man förebygga skador.

− Hästolyckor är ofta allvarliga och vi ser tyvärr ingen tendens att dessa minskar. Ryttarens kunskap, rutin och erfarenhet har stor betydelse för olycksrisken, säger Jan Schyllander, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden och utredare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Forskningen visar att olycksfrekvensen inte sjunker förrän efter fem års ridvana.
Så skyddar du dig mot skador!

Hjälm
Hjälmen ska vara testad och godkänd och inneha en CE-märkning. Hakband måste finnas. Hjämen ska dessutom vara i rätt storlek, eftersom den annars kan göra mer skada än nytta.

Säkerhetsväst
Säkerhetsvästen är gjord av två centimeter tjocka polyesterplattor. Framstycket ska täcka nyckelbenen, bröstkorgen och ska sluta 2-3 centimeter under nedersta revbenet. Bakstycket ska skydda från atlaskotan ner till svanskotan. Västen ska vara CE-märkt.

Ridstövlar
Ordentliga ridstövlar kan bland annat skydda ryttaren från trampskador. Dessutom är ridstövlar stabila och hållbara.

Säkerhetsstigbyglar
Det finns olika typer av säkerhetsstigbyglar, men alla har någon form av utlösningsfunktion som förhindrar att foten fastnar i stigbygeln vid fall.

Nu är fästingarna här!

Nu är fästingarna här. Och räkna med en tuff sommar. − I år är det värre än på mycket länge. Jag rekommenderar alla att skydda sina djur. Det är en billig livförsäkring, säger veterinären Anders Larsson husdjursapoteket Apovet.

De senaste åren har fästingarna blivit fler – och upptäckts på fler platser i landet. Anledningen, tror forskarna, är klimatförändringen och de milda vintrarna. Denna sommar blir inget undantag.
− Vi har haft en mild vinter med mycket snö och lite tjäle. Det har gjort att fästingarna överlevt och kunnat föröka sig i lugn och ro. Redan i februari upptäcktes de första krypen och det är rekordtidigt, säger veterinären Anders Larsson till mittdjur.se. Han har följt utvecklingen och konstaterar att fästingangreppen ökar.
− Trenden är tydlig, även om antalet varierar från år till år, säger Anders Larsson. Det finns flera, allvarliga fästingburna sjukdomar och de vanligaste är borrelia och anaplasma (ehrlichios).
− Dessa kan orsaka allvarliga tillstånd, speciellt om man inte behandlingen sätts in i tid. Det kan vara svårt att som ägare veta när ens djur är drabbat, men generellt kan man säga att man sa vara vaksam om allmäntillståndet försämras. Då ska man kontakta en veterinär, säger Anders Larsson.
− Väntar man för länge kan djuret få kroniska sjukdomar och i värsta fall tvingas man till avlivning. Behandlar man djuret snabbt kan man i det flesta fall undvika allvarliga sjukdomar. Anders Larsson rekommenderar alla djurägare till förebyggande åtgärder.
− Det finns ingen anledning att vänta. Vet man om att det finns fästingar ska man skydda sitt djur. I dag finns det mycket bra förebyggande åtgärder att ta till, säger han. Fästinghalsband är ett sätt att skydda sitt djur, utvärtespreparat ett annat.
– Fästinghalsband kostar omkring en hundring och håller hela säsongen. Vissa mindre hundar,till exempel, tål inte halsbandet och då kan man köpa utvärtespreparat, som droppas i nacken. Utvärtespreparat är något dyrare, men inte mycket, säger Anders Larsson. Man kan aldrig vara helt säker att de förebyggande åtgärderna hjälper och fästingmedel och fästinghalsband ska kombineras med undersökningar.
− Man ska ha som vana att undersöka djuret varje dag. Hittar man en fästing, som redan satt sig, ska man plocka bort den direkt. Direkt en fästing satt sig kan ens djur bli smittad, men ju förr man tar bort den desto mindre är risken att drabbas av allvarliga sjukdomar, säger Anders Larsson.

FAKTA
Så här undviker du fästingangrepp
• Fästinghalsband
Effektivt sätt att hålla fästingarna borta. Sätts runt djurets hals och räcker hela sommaren.
• Fästingmedel
Det finns flera olika preparat som håller fästingarna borta. Ofta dropps medlet i djurets nacke och
sedan sprids det i huden.
• Kontrollera
Ta för vana att en gång om dagen kontrollera ditt djur. Fästingar trivs där det är varmt och fuktigt
och till exempel ljumskarna är extra utsatta.